Če izvajate ustrezno telesno vadbo in se ne izčrpavate, če jeste kakovostno in se izogibate prehrambenim smetem in če si redno privoščite dober in zadosten spanec ste naredili veliko zase in svoje telo. Lahko pa dodate še piko na i.

Kot velik nasprotnik kakršnihkoli substanc, ki polnijo trgovine s športno prehrano, menim, da je ena redkih, ki je lahko koristna glutamin. Glutamin je ena od aminokislin, ki skupaj z drugimi sestavljajo naše beljakovine, se pravi tudi mišice. Glutamin ni esencialna aminokislina, saj ga je naše telo sposobno proizvajati samo, večino ga proizvedejo skeletne mišice, zato v običajnih razmerah ni potrebe po izrednem uživanju te aminokisline. Bolezen, naporen in dolgotrajen trening pa so okoliščine, v katerih se v mišicah poveča potreba po glutaminu, zato ga te manj sprostijo v kri in raje porabijo zase. Ker je glutamin pomembno hranilo tudi za imunske celice se zaradi primanjkljaja glutamina v krvi poslabša delovanje imunskega sistema. Zadostna količina glutamina v telesu tako lahko izboljša delovanje imunskega sistema, zmanjšuje učinke katabolizma in izboljšuje sintezo beljakovin.

Nikakor pa ne deluje čudežno, če niso ustrezno urejeni trening, prehrana in počitek! Zadnji trije so še vedno veliki formatorji zdravja in športnih uspehov pa tudi bolezni in porazov.

Dnevno se priporoča zaužiti 10 g glutamina v dveh obrokih, najbolje po treningu (5 g) in pred spanjem (5 g). Najceneje dobim Gensan L-Glutamine powder v www.bodybuilder.si

Člani TKD Sovice imamo v omenjeni trgovini dodaten 10% popust. Pišite na za kodo, ki omogoča dodaten popust. [dodal Elvis]