Predstavitev Notranjskega tekaškega pokala

Notranjski tekaški pokal (NTP) je bil ustanovljen z namenom povezati tekaške prireditve na Notranjskem, na začetku na Cerkniškem in v Loški dolini, ter jim dvigniti kakovost in množičnost. NTP zdaj združuje že obstoječe in dobro znane rekreativne tekaške prireditve na tem območju, ki se jih vsako leto udeležuje vedno več ljubiteljev teka in rekreacije. Eden od ciljev pokala je bil, da se obstoječe tekaške prireditve ne bi več časovno prekrivale in se tekačem ne bo potrebno odpovedovati nastopom na željenih tekmah in ta je danes uresničen.

NTP so, na pobudo Elvisa Požeka iz TKD Sovice, novembra 2006 ustanovili organizatorji naslednjih tekov:

  • ŠD Loška dolina s Tekom na Križno Goro,
  • TKD Sovica s Tekom na Slivnico,
  • TD Cerknica s Tekom okoli jezera,
  • ŠRD Snežnik-Kozarišče s Tekom na Cinkovec in Tekom po polhovih stopinjah ter
  • Hotel Rakov Škocjan s Tekom po Rakovem Škocjanu.

Zavezali smo se, da združeni v pokalu delujemo prostovoljno, ljubiteljsko, enakopravno in v športnem duhu. Le tako lahko tekačem ponudimo največ.

V letu 2007 je bil pokal prvič izveden in administrativno ga je izpeljala Športna zveza Loška dolina pod vodstvom Zdenka Trudna, Občina Cerknica pa je bila prvi partner pri izvedbi. Od leta 2008 je nosilec pokala Športna zveza Cerknica, kjer Dušan Jernejčič zavzeto deluje še danes. Počasi se opogumljajo tudi sponzorji in za leto 2011 smo prvič pridobili generalnega, to je podjetje ElgoNOVA iz Podskrajnika, ki proizvaja sončne elektrarne.

Glavni cilj ustanovitve pokala je bil približati tek lokalnemu prebivalstvu in ga spodbuditi k redni vadbi. Določili smo, da bodo tekači nagrajeni na vsaki tekmi in uvedli točkovanja za najboljših trideset v absolutni razvrstitvi in v posameznih kategorijah. Ker je kategorij veliko (najprej jih je bilo 8 za odrasle in 4 za otroke, danes 9 in 6) točke prejme skoraj vsak, če ne v absolutni razvrstitvi, pa v svoji kategoriji. Na koncu pokala razglašamo zmagovalce v absolutni razvrstitvi in po posameznih kategorijah.

Veliko pozornosti smo posvetili otrokom. Za njih smo dodali na vsaki prireditvi osnovnošolski tek z dvema krajšima razdaljama. Tudi otroci se potegujejo za veliki pokal, saj za njih velja enak način točkovanja, kot za odrasle. Na koncu razglašamo najboljšo osnovno šolo, ki je tista, katere učenci ji pritečejo največ točk. V letu 2010 smo spremenili kriterije in nagrajujemo najševilčnejšo udeležbo iz posamezne OŠ in tisto, ki si pritečejo največ točk glede na št. učencev. Na pobudo Milana gornika smo že na uvodnem sestanku določili, da bodo vsi teki za otroke brezplačni! Osnovna šola iz Starega trga je že ob ustanovitvi napovedala, da se bo z učenci organizirano udeležila prvega teka v sezoni, Teka na Križno goro in temu zgledu je sledila tudi OŠ Nova vas. Še vedno vabimo tudi druge šole, da sledijo tej praksi.

Pokal je v štirih sezonah doživel nekaj sprememb. V letu 2009 sta se pokalu pridružila še dva organizatorja in sicer PGD Unec z Majstrovim tekom in ŠD Bloke s Tekom po Blokah. Leta 2010 se je ŠRD Snežnik Kozarišče odločilo opustiti Tek na Cinkovec. Dopolnjevali oz. izboljševali smo tudi pravila. V letu 2011 se nam je priključil Olimpijski tek v Logatcu, ki se je zelo dobro vključil v serijo tekov v pokalu. Tako pokal poteka v 4 različnih občinah. Tudi v letu 2012 se bomo trudili, da bo pokal še boljši in še bolj prijazen do tekačev. 

Udeležba na kateremkoli teku NTP pomeni posebno doživetje, saj vsi potekajo ob ali na naravnih znamenitostih Notranjske. Pridružite se nam in izkoristite možnost druženja in gibanja v naravi. Če pridete letos kot navijač, boste drugo leto tekač!Seznam tekov z vsemi podatki in aktualnimi pravili so redno objavljeni na posebnih straneh (povezava)

Geslo Notranjskega tekaškega pokala je “Lepu je tečt!”