Kaj pomeni vadba moči?slika%20fitnes - Vadba moči

Moč lahko definiramo kot premagovanje zunanjega in notranjega odpora. Lahko jo povečujemo na različne načine in uporabljamo različne rekvizite, kot so uteži ali ročke, elastični trakovi in posebni trenažerji, namenjeni za krepitev različnih delov telesa. Pomembne pa so tudi vaje z lastno težo, npr. sklece, vzgibi na drogu, zakloni in druge.

S treningom z opisanimi bremeni izboljšujemo tako moč kot tudi hitrost,
gibljivost in koordinacijo, zato je tak trening sestavni in nujni del
vsake športne discipline.

Zakaj je vadba moči pomembna?

Dokazano je, da ima omenjena vadba veliko pozitivnih učinkov na zdravje:

– vezivno tkivo v mišicah, kitah in sklepnih ovojnicah se poveča in s tem omogoča lažje premagovanje večjih sil – zmanjšana možnost poškodb

– preprečuje razvoj osteoporoze, saj poveča kostno gostoto
– poveča hitrost presnove v mirovanju
– znižuje krvni tlak
– zmanjšuje delež maščobne mase in poveča delež mišične mase, ta pa poveča porabo kalorij, kajti mišične celice za svoje delovanje potrebujejo več energije kot maščobne

In zakaj je moč nepogrešljiva pri teku?

Če želimo teči po naših željah, s čim manj poškodbami, potrebujemo tudi moč. Zmotno je mišljenje, da pri teku »delajo« samo noge, nasprotno, vključene so mišice praktično celega telesa. Tekači pogosto dajejo poudarek mišicam nog, pozabljajo pa na najpomembnejše – trup, kajti le čvrst trup je lahko dobra opora mišicam nog in rok, pri tem mislimo na hrbtno in trebušno muskulaturo. Prav tako ne smemo zanemariti mišic zgornjih okončin, ki aktivno sodelujejo pri samem teku – desna roka sodeluje z levo nogo in obratno. Če nimamo dovolj močnih rok, se posledično upočasnijo tudi noge in obratno.
Sama vadba moči, kot taka, vas ne bo naredila hitrejše, z njo bo vaš tek postal bolj ekonomičen, lepši, lažje boste opravljali tekaški trening, predvsem pa boste bolj varni pred poškodbami. Vse to pa vas bo naredilo hitrejše.