anita 300x225 - Anita Žnidaršič - udeleženka mladinskih olimpijskih iger na Kitajskem

Anita na mladinskih olimpijskih igrah

V mesecu avgustu so na Kitajskem v mestu Nanjing potekale 2.poletne mladinske olimpijske igre. Članica slovenske mladinske reprezentance je bila tudi naša kolesarka Anita Žnidaršič iz Rakeka.

Anita, ki sicer trenira cestno kolesarstvo, je na igrah nastopila v štirih disciplinah in sicer gorsko kolo – eliminator, gorsko kolo – kros, cestna dirka in v štafeti Slovenije, kjer je vozila gorsko kolo. Tekmovanje je potekalo po neobičajnih kolesarskih pravilih. Medalje v kolesarjenju so podelili v treh  disciplinah in sicer dekleta ekipno, fantje ekipno in mešana štafeta. Kolesarska ekipa je štela dva člana oziroma članici. Za Slovenijo je bila v ženski ekipi poleg  Anita še Katja Jeretina iz Mengeša. Ekipa je dirkala v petih disciplinah. Najprej je bila na sporedu dirka v gorskem kolesarjenju – eliminator, kjer je nastopila Anita in izpadla v 1/8 finala. Sledila je cestna dirka na čas, kjer je nastopila Katja in osvojila 7. mesto. Tretji dan je bila na vrsti dirka BMX. Tudi v tej disciplini je nastopila Katja in izpadla v 1/4 finalu. Četrti dan je bil na sporedu kros z gorskimi kolesi. Za našo ekipo je bila na vrsti Anita, ki je dirko končala na 23. mestu. Po dnevu počitka je sledila še zadnja preiskušnja in sicer cestna dirka. Tukaj sta lahko nastopili obe članici ekipe. Izkušenejša Katja se je uvrstila na odlično 4. mesto, Anita pa je na 46 km dolgi dirki s 17-imi sekundami zaostanka zasedla 34. mesto. Po seštevku točk sta se naši dekleti uvrstili na 15. mesto med 32-imi reprezentancami. Pri fantih je cestni kolesar Jon Božič iz Novega mesta svojo najboljšo uvrstitev dosegel v vožnji na čas, kjer je zasedel 8. mesto, gorski kolesar Peter Zupančič iz Litije pa je v svoji disciplini gorsko kolo – kros zasedel 11. mesto. Skupaj sta po seštevku točk zasedla 18. mesto. Po dnevu počitka je sledila še dirka v mešani štafeti. Anita in Peter sta nastopila z gorskimi kolesi, Katja in Jon pa s cestnimi. Na koncu so bili uvrščeni na 15. mesto.

anita 300x235 - Anita Žnidaršič - udeleženka mladinskih olimpijskih iger na Kitajskem

Še lani s sovicami na Grossglocknerju, letos z mladinsko reprezentanco na MOI Nanjing 2014

Anita se je kolesarstva resno lotila šele lanskega septembra, ko je na začetku šolskega leta pričela trenirat v kolesarskem klubu Radenska – AS iz Ljubljane. Za potrebe olimpijskih iger mladih je z gorskim kolesom naredila tudi nekaj treningov z  našim izkušenim gorskim kolesarjem Petrom Veselom. Po nastopu na evropskem prvenstvu  meseca julija v Nyonu v Švici so bile mladinske olimpijske igre že njen drugi vrhunec v njeni kratki karieri.

MOI kolesarska ekipa 294x300 - Anita Žnidaršič - udeleženka mladinskih olimpijskih iger na Kitajskem

naši kolesarji pred poletom na Kitajsko

 

 

 

MOI Anita in Katja 300x258 - Anita Žnidaršič - udeleženka mladinskih olimpijskih iger na Kitajskem

naši kolesarki na Kitajskem