Vse najboljše Telesno Kulturno Društvo SOVICA!

Čestitke vsem članom in podpornikom društva.

sovica 30let - TKD Sovica praznuje 30 let!

5. decembra 1980 ob 19h so se v Zadružnem domu v Grahovem zbrali fantje in dekleta, no, takrat tovariši in tovarišice z Grahovega in Bločic, da bi ustanovili športno društvo. Do tedaj namreč ni bilo organizirane skupine v KS Grahovo v katero bi se bi bilo moč vključiti, skupaj vaditi, organizirati športno prireditev ali pa nastopati, kot ekipa. Z ustanovitvijo društva so želeli, kot želimo še danes, da bi se čimveč ljudi aktivno ukvarjalo z rekreacijo.

Iz zapisnika ustanovnega zbora društva lahko vidimo ustanovitelje, namen in organe društva (stran 1) in tudi, da so ustanovili kar šest sekcij (stran 2). Tovariši in tovarišice, vaše delo nam je dober zgled in danes čestitam predvsem vam!

zig smucar crn - TKD Sovica praznuje 30 let!Društvo je bilo aktivno predvsem v zimskem času, saj sta bili zelo popularni disciplini tek na smučeh in alpsko smučanje, kjer je društvo prirejalo tekmovanja, po lokalnih poljih in hribih. To je razvidno tudi iz prvotnega žiga kluba, ki so ga sprejeli, saj je bil v njem narisan smučar. Aktivno so se udeleževali tekem za Notranjski pokal v smučanju in organizirali smučarske izlete. V začetnih letih so bili aktivni v vseh sekcijah, kar priča tudi prošnja za donacijo takratni Temeljni telesno-kulturni skupnosti v Cerknici.

Po nekaj zelenih zimah je zimski del dejavnosti zamrl in tako je društvo za nekaj časa izgubilo rdečo nit. Milan Gornik je leta 1989 organiziral prvi Čebohinov memorial, turnir v malem nogometu v Cerknici, ki ga v spomin Francu Čebohinu prireja še danes in to je naša najstarejša aktivnost.
Leta 2000 je organiziral prvi Tek na Slivnico, takrat iz Cerknice, ki je danes ena klasičnih tekaških gorskih tekem na širšem območju. 
Leta 2004 nam je Jan Petrič izrisal novo podobo. Sovica je dobila nov obraz, novo prepoznavnost in danes nas krasi nezamenljiv simbol sove.
V letu 2006 smo na mojo pobudo skupaj še s petimi društvi ustanovili Notranjski tekaški pokal, ga prvič izvedli v letu 2007 in od tedaj vsako leto privablja več sto tekačev na vsaki prireditvi.
V letu 2008 smo na pobudo Tonija Žnidaršiča pričeli z rednimi kolesarskimi izleti, danes že kar treningi, ki nas družijo vsako nedeljo od aprila do oktobra. 

Društvo danes

Društvo se znova prebuja in trenutno premoremo eno ekipo v malem in velikem nogometu, skupno vadbo nogometa in rekreacije v Telovadnici OŠ Grahovo. V nogometu so aktivni tudi veterani.
Aktivni smo že ves čas v teku na smučeh, kjer se posamezni člani udeležujejo Wolrdloppet tekmovanj v Evropi in Ameriki.
Prirejamo dve tradicionalni prireditvi na leto, Tek na Slivnico in Čebohinov memorial.
V letošnjem letu smo iz drušva prispevali dva člana, Mitjo Roka in Tonija Žnidaršiča, ki sta se udeležila in uspešno končala najtežjo kolesarsko preizkušnjo v Slovenjiji, DOS Extreme. Njunih tovrstnih podvigov ni še konec.
Udeležujemo se (ultra)maratonov in polmaratonov, ter vrsto manjših tekov po Sloveniji in v bližnji okolici. Pogosto tečemo skupaj po okoliških poteh in stezah, obeta pa se nam tudi skupna tekaška vadba pod strokovnim vodstvom.
Aktivni smo v triatlonu in poleg polovičnega, lahko v kratkem pričakujemo tudi naskok na celi Ironman.
Aktivni smo na spletu s svojo stranjo, ki jo je postavil naš član, spletni mojster Mitja Rok in je najbolj brana klubska športna stran na Notranjskem.
Aktivni smo tudi v Športni zvezi Cerknica, s katero sodelujemo dobro in v dobrobit športa na Cerkniškem.

Društvo je v začetku vodil Franc Kranjc, nasledil ga je Rajko Intihar, potem jaz, gonilna sila od prvega dne do danes pa ostaja Milan Gornik. Od začetka je društvo povezano z gasilskim društvom Grahovo, primer dobrega sodelovanja pa je dobra izvedba Teka na Slivnico.

V naslednjem letu društvo predajam v roke mladim silam Grahovega in se veselim njegove prihodnosti.

Naj leti Sovica v nove dni!