Jure Gornik – intervju

Jure Gornik 1.mesto rakov skocjan 11 - Jure Gornik - intervjuKaj počne Jure Gornik pri šestdesetih? Teče in to hitro 🙂

Jure Gornik (1951), član TKD Sovica, je v letošnji sezoni ELGONova NTP nastopil na vseh tekih pokala in tako tudi zmagal v kategoriji. Spet. Prvič je bil namreč prvak v svoji kategoriji že v letu 2007.

Letos je poleg osmih zmag v kategoriji in prvem mestu v ELGONova NTP, prvi tudi v Tekih Primorske in v Dolenjskem pokalu. V Gorenjskem pokalu je nastopil le trikrat in vsakokrat tudi zmagal.

Svoje tekme beleži analogno. Vse ima zapisano na listih papirja in razbral sem lahko, da se udeležuje tudi dveh tekem na vikend – tudi dveh v enem dnevu se je že lotil. Dovolj, da sem ga malo pobaral po njegovem tekaškem življenju:

Jure, kdaj si začel s tekom?
Bolj resno sem se s tekom začel ukvarjati šele, ko sem se upokojil. Kupil sem si copate in začel. Na začetku bolj po malo, potem pa sem dodajal kilometre.

Zakaj pa ravno tek?
Najbolj priročen je. Že prej sem malo tekel na smučeh. Ne vem, enostavno obujem superge in grem. Saj tudi kolesarim ampak tek je tisto, kar me najbolj veseli.

Tek na smučeh?
Ja, tudi pozimi je treba migat. Tek na smučeh je prijetna zimska rekreacija. S kolegi gremo tudi na kakšno tekmo in tako sem videl lep kos sveta.

Jure je namreč tudi Worldloppet Master…
To postane vsak, ki se udeleži vsaj 10 tekmovanj v teku na smučeh serije Worldloppet v deset različnih državah in na vsaj dveh kontinentih. S kolegi se poleg teh tekov udeležujemo še tekem v slovenskem pokalu in drugih prireditev.

Jure, kaj pa regeneracija, počitek?
Zato si je treba čas vzet. Ponavadi grem malo potečt le dvakrat na teden, saj potrebujem veliko počitka po tekmi. Če sta dve na vikend, grem samo v sredo na tek, sicer pa počivam. Včasih grem tudi kolesarit. Danes, na primer, sem malo raziskoval in se vrnil šele po štirih urah. To je manj naporno a vseeno se mora človek spočit.

Ali spremljaš Sovičino spletno stran in rezultate tekov, ki se jih udeležiš?
Na internetu mi rezultate pokaže hči. Nimam potrpljenja sedeti in se ukvarjati z računalnikom in povsem dobro shajam brez njega. To ni zame. Človek se mora gibat zunaj in ne sedet za zasloni. Treba je migat!

Juretu tekmovanja pomenijo dodatno motivacijo za trening. Veseli se priznanj, ki jih osvoji a to mu ni glavni cilj, pomembneje mu je gibanje. Pravi, da se nerad zasedi pred televizijo, če pa že, ima po dveh urah sedenja vrh glave, obuje copate in gre v teku na zrak.

Jure hvala in še na veliko kilometrov!