Pogovarjali smo se z Luko Ljubičem, zmagovalcem Notranjskega tekaškega pokala 2010 in enim izmed najboljših slovenskih tekačev na srednje in dolge proge. Luka je rojen leta 1988. Najprej je treniral nogomet, s katerim se je začel ukvarjati v tretjem razredu OŠ. V tem športu je vztrajal skoraj do konca srednje šole. Nato je treniranje nogometa opustil, začel je s športom, zaradi katerega ga poznamo. To je atletika. Začel je v Atletskem društvu Mass Ljubljana, tam je še danes. Pravi, da se je za tek navdušil sam, saj se je v njegovi družini vse vrtelo okrog nogometa. Poudarja pa, da mu domači vedno stojijo ob strani in jim je za to zelo hvaležen. V letu 2010 je nanizal številne uspehe, med drugim je na močnem mednarodnem mitingu v Ljubljani 3km pretekel v 8 minutah in 54 sekundah. Da pa je vsestranski tekač, kaže tudi to, da je na polmaratonu v Ljubljani dosegel izjemen čas 1h 13min.

162603 10150106208063454 789228453 7356136 7096676 n - Intervju: Luka Ljubič, tekač na srednje in dolge proge

Luka Ljubič

Svojih prvih tekem se še komajda spomni. V drugem razredu je začel je s teki na 600m, kasneje pa je razdaljo povečeval in ugotovil, da je dober tudi na daljših razdaljah.

Kaj svetuješ kot zmagovalec NTP 2010 tekačem pred prvo tekmo na Uncu?  Kako naj se lotijo proge, da jim bo tekma v čim večji užitek in da bodo dosegli lep rezultat? Boš letos na prvi tekmi prisoten?

Tekačem svetujem, naj se proge lotijo previdno, saj takoj po štartu sledi dolg vzpon, ki nam, če se ga lotimo preveč “pogumno”, lahko pusti posledice za vse nadaljnje kilometre. Vedno je bolje začeti malo bolj z rezervo in nato proti koncu stopnjevati hitrost, kot pa, da se moramo polovico proge mučiti zaradi prehitrega začetka. Zavedati se moramo, da je prvi kilometer ponavadi najlažji, saj smo še spočiti, a je največkrat prav prvi kilometer lahko “krivec” za pokvarjen tekaški nastop.

Letošnje leto ne bom nastopil na tekmi na Uncu, najverjetneje bom izpustil kar celotno prvo polovico ElgoNOVA  Notranjskega tekaškega pokala, saj me že od sredine decembra mučijo težave s poškodovanim kolenom in še zdaj ne morem trenirati, kot bi si želel. Bom pa pripeljal enega tekmovalca, ki trenira pod mojim okriljem in verjamem, da se bo lahko boril za osvojitev pokala 2011.
Ali ti je kakšna tekma v NTP še posebej pri srcu? Zakaj?
Če bi moral katero tekmo izpostaviti, potem je to Tek ob Cerkniškem jezeru, saj sem na tej tekmi osvojil prvo zmago v NTP.  Všeč mi je tudi Tek na Slivnico, ki je “kraljevska” preizkušnja, kot so jo nekateri poimenovali.
Se ti zdi NTP dobro organiziran? Bi mogoče izpostavil tekmo, ki ti je bila organizacijsko najbolj všeč?
Težko bi izpostavil tekmo, kjer bi mi bila organizacija še posebej všeč. NTP se mi zdi nasploh dobro organiziran, je pa res, da nisem zahteven, kar se organizacije tiče in tudi ne posebej pozoren, saj je moja naloga da pridem na tekmo tekmovat in ne preučevat organizacije. Je pa dejstvo, da če bi organizacija šepala, potem bi to občutili predvsem tekači. Tega pa nisem nikjer opazil. Pohvalil pa bi lepo internetno stran, ki jo imate, saj so na njej vsi podatki, ki jih tekači potrebujemo.
Kakšni so tvoji letošnji plani v ElgoNOVA NTP in kakšni so tvoji cilji in želje na drugih tekmah, ki se jih nameravaš udeležiti?
V tem trenutku bi težko govoril o ciljih, saj dejansko še sam ne vem, kako se bo letos vse skupaj odvijalo. V prvem planu je, da pozdravim poškodbo in se vrnem v tekmovalni ritem. Kako hitro in kdaj bom tekel, pa trenutno še nevem. V ElgoNOVA  NTP letos nimam ciljev, saj bom moral izpustiti prvo polovico tekem, kar avtomatično pomeni, da se ne bom mogel boriti za skupni seštevek, bom pa prišel odteč kakšno tekmo v jesenskem delu, če bo zdravje to dopuščalo.
Ali nam zaupaš, kako izgledajo tvoji treningi? Koliko kilometrov pretečeš na teden v pripravljalnem obdobju?
Moji treningi so zelo enostavni, ponavadi so to razdalje od 6-22km pri različnih hitrostih, včasih dodam tudi kakšne dolge intervale ali dolgi fartlek (npr. 4x 8min hitro, pavza 3min počasi), skoraj nikoli na delam z utežmi, za moč nog pa uporabljam kratke šprinte v klanec z dolgo pavzo. V letu 2010 sem na teden povprečno pretekel 60km, kar je zelo malo, tako da načrtujem za naslednja leta veliko več, tudi do 150km na teden, če mi bo zdravje služilo 🙂
Treniraš sam, ali imaš kakšnega trenerja, ki ti pomaga pri uspehih?
Moja velika želja je postati trener tekačev na srednje in dolge proge, zato veliko časa posvetim tudi “študiranju” metodologije treniranja in zgodovinskemu razvoju treniranja. Sem sam svoj trener in tudi tečem večinoma sam, saj je zelo težko najti primernega trening partnerja (ali je prepočasen, ali pa noče delati po mojem programu) :).
Kaj ti pomeni tek? Zgolj tekmovanje, ali tudi kaj drugega, kot je npr. zdrav način življenja?
Ne predstavljam si več življenja brez teka. S tekom se želim ukvarjati vse svoje življenje, kot tekmovalec in kot trener.
Kakšni so tvoji dolgoročni cilji?
Dolgoročni cilj so olimpijske igre. V zadnjih letih sem imel veliko težav s poškodbami, vendar bo za dosego tega cilja potrebno najti pot, da se izognem poškodbam.
Luka, hvala za pogovor. Želimo ti veliko uspehov na tvoji športni poti. Vidimo se na tekmah ElgoNOVA NTP 2011!
Hvala tudi vam in veliko sreče vsem tekačem, ki se boste letos udeleževali tekem Notranjskega pokala. Organizatorjem pa želim, da se njihovih tekov udeleži čim več tekačev, saj bo to zanje lepa izkušnja.