Članek je iz revije
VD logotip 46 - Nogomet mladih  [VD]

in če ti je všeč
jo naroči

 

 

Od priprav do tekem mladih nogometašev

Ko treniramo mlajše mladince (kadete), je pomembno, da jih treniramo celostno, kar pomeni, da enako veliko časa
namenjamo tehničnim, taktičnim, telesnim in mentalnim vidikom. Bistveno je, da si kot trenerji priznamo, da je igralčev razvoj pomembnejši od rezultatov. Ko je delal kot trener mlajših mladincev v svetu, kjer se otroci preprosto želijo igrati, je Ian Yates to filozofijo vedno upošteval v svojih enotah treninga. V tem kratkem članku nam predstavlja svoje korake.

Ne glede na to, v kateri točki sezone smo bili, sem ugotovil, da je mlade igralce najbolje postaviti v odprto nogometno okolje. Poleg tega, da se tako pravilno razvija tehnične veščine, sem ugotovil tudi, da je to najboljši način, kako izboljšati fiziološke in mentalne vidike igre.


"… pri meni nihče ne teče brez žoge. Treniramo dvakrat na dan in to samo na nogometnem igrišču …"
Jose Murinho


Priprava

Ugotovil sem, da je v pripravljalni fazi koristneje, da se odmaknem od tradicionalnega pogleda, pri katerem to fazo razdelimo v tri zaporedne dele (kondicija, tehnika, taktika), in si namesto tega prizadevam vse tri dejavnike razvijati sproti. Čeprav je v žarišču optimizacija kondicije, je ne smemo razvijati na račun tehnike, kajti ta faza se izteče v tekmovalno in bi morala služiti za povezovanje med tehničnimi in kondicijskimi vidiki.
Pri mladih igralcih je nadvse pomembno razvijati specifično moč in hitrost, toda nekaj časa je treba porabiti tudi za načrtovanje dejavnosti z žogo (tj. kondicijski enoti treninga bi morali dodati tehnične prvine). Na tej stopnji čas posvečamo tudi razvijanju vzdržljivosti, toda tudi ta trening je strogo usmerjen v igro. Tekmovalni scenarij, za katerega poskrbi igra, krepi naprezanje in motivacijo ves čas, ko traja trening. V takih okoliščinah je zame najpomembnejša naloga, da se mladi igralci primerno dolgo naprezajo in da imajo med naprezanjem določene (regulirane) intervale počitka. Učinkovit način take ureditve vadbe so primeri eden proti enemu, dva proti dvema do štiri proti štirim.

‘Tekmovalni scenarij, za katerega poskrbi igra, krepi naprezanje in motivacijo ves čas, ko traja trening.’

Tekmovanja
Ko igralci prispejo do tekmovalne faze, menim, da moramo pozornost vsekakor preusmeriti na razvijanje tehničnih in taktičnih prvin. Prednost, ki jo dajemo za nogometno igro specifičnemu treningu, ne pomeni, da zanemarjamo fiziološki razvoj, ker je nujno zagotoviti kontinuiteto iz pripravljalne faze. Zdi se mi, da ni treba spremeniti vrste dejavnosti, vendar jih dopolnimo tako, da osvetlimo druge prvine. Tako lahko npr. intenzivnost vadbe zmanjšamo s tem, da podaljšamo čas, ki ga porabimo za izboljšanje tehnične veščosti posameznih igralcev.
V igro usmerjen trening mladim igralcem ponuja idealno priložnost za tehničen in taktičen napredek, a pri tem še vedno ohranja kondicijo, ki je nujna za dobro sodelovanje v igri. S spreminjanjem pravil dosežemo, da razvijamo specifična področja igre (npr. goli iz kota, da spodbudimo široko igro, dvojni dotik, da razvijamo bližnji nadzor), pa tudi pomembna področja kondicijske priprave. Strukturna dopolnila bolj tehničnih aktivnosti tudi omogočajo, da dosegamo več ciljev. Primer za to je lahko uvedba tehnične vadbe v parih. Zelo intenziven trening lahko kombiniramo s primerno dolgimi intervali počivanja pa vendar ohranjamo vse igralce dejavne in hkrati dosegamo dobro obvladovanje žoge.


‘Dejavnosti … se nujno ne spremenijo, toda njihovo zgradbo dopolnimo in tako dosežemo premik žarišča.’

Sklepne misli
Trener mlajših mladincev mora varovancem omogočiti priložnost, da bodo uspešni. Sam menim, da to pomeni, da jim mora omogočiti kolikor je le mogoče dela z žogo. Kot sem pokazal v tem članku, sem v različnih fazah priprave poskrbel za premik žarišča v okviru neke dejavnosti, ne pa prehod k drugi dejavnosti. Menim, da mladim tak način omogoča, da uspešno sledijo različnim ciljem in da tekoče preidejo iz pripravljalne faze v tekmovalno.

Ian Yates je koordinator za identificiranje nadarjenih mladih nogometašev pri Angleškem insitutu za šport. Trenutno dela magisterij iz pridobivanja tehničnih veščin. Kot trener in športni znanstvenik je delal s številnimi nogometnimi akademijami; Coaching Edge 7, pomlad 2007

Avtor članka: Janez Penca

Raje berete članke v tiskani verziji? Tega in podobne najdete v reviji Vrhunski dosežek, ki je namenjena vsem športnikom, rekreativcem in trenerjem, ki želijo izvedeti več o treningu, prehrani, motivaciji, poškodbah in zdravemu načinu življena. Strokovni članki na poljuden način. Izobraževanje je pomemben del treninga.