california lottery

Prvo nedeljo v marcu je na Švedskem festival teka na smučeh, katerega osrednji tek je 90km dolgi Vasaloppet ali Vasa tek, ki ga je potrebno preteči v klasični tehniki. To je 84 let star tek, ki se ga je letos udeležilo skoraj 16.000 tekmovalcev iz vsega sveta. Vasaloppet je najdaljši, najstarejši in največji tek na svetu in eden izmed štirinajstih podobnih maratonskih tekov, ki so združeni v Wolrdloppet.
Tega legendarnega maratona se je letos udeležilo 7 naših članov, najboljši med njimi pa je bil Milan Gornik (na sliki prvi z leve), ki je pritekel kot 1962. in prejel medaljo! To namreč prejme vsak tekmovalec, ki v cilj priteče z manj kot 50 odstotnim zaostankom za zmagovalcem. Tudi ostali so prišli na cilj, kar je pri tem napornem teku napomembneje. Na Švedskem celo velja, da mora pravi moški vsaj enkrat preteči ta tek. V mestecu Mora, kjer je cilj teka, so nekoč zmagovalcu someščanu celo postavili spomenik.
Dan pred Vasa tekom so se fantje srečali s trenutno najboljšo slovensko tekačico na smučeh, Petro Majdič (na sliki v sredini), ki je na isti prireditvi, v teku za ženski svetovni pokal osvojila odlično 3. mesto.

 

Vse informacije o Vasaloppet-u najdete na www.vasaloppet.se, oglejte pa si tudi www.worldloppet.com.

Na sliki: del ekipe TKD Sovica in Petra Majdič v sredini
vasaloppet - Sovica in Petra Majdič na Vasaloppet teku