Člani TKD Sovica so se (sicer že konec februarja) vrnili iz Amerike, kjer so sodelovali na dveh tekih serije Worldloppet.Sovica worldloppet - Amerikanci so doma Znova so se vrnili z lepimi vtisi in kot se spodobi, z medaljami, ki jih je osvojil najstarejši v karavani, g. Jakob REŠ.

Fantje, sedem jih je bilo, so se najprej odpravili v kanadski Toronto, kjer so obiskali dve izseljenski družini, Intihar in Dejak, ter si ogledali mesto z znamenitim CN Tower-jem, ter se zapeljali do Niagarskih slapov. Dan pred tekom, imenovanim Gatineau Loppet ali Keskinada so se odpeljali v Ottavo in naprej do prizorišča maratona, kjer jih je pričakalo veliko snega a toplejše vreme, kot pred leti. Prireditev je izvedena v dveh dneh, saj so prvi dan na sporedu tri tekme v drsalnem koraku in drugi dan v klasičnem koraku. Vseh sedem Sovic je nastopilo na "skating" tekmi v nedeljo, Jakob Reš iz Jesenic pa v svojem 73. letu tudi na tekmi prvega dne v klasiki. In obakrat je osvojil 2. mesto v svoji kategoriji! Njegova hči je upravičeno ponosna nanj, ko objavlja njegove, tudi sicer odlične rezultate v tej sezoni.

Tekače je kmalu po teku v Kanadi na pot proti ZDA pregnala novica o prihajajočem snežnem metežu. Na dolgi poti so se mu izognili in varno prispeli v Cleveland, kjer so znova obiskali in prenočili pri Slovencih. Gostil jih je Štrancar Andrej, na večerji pa so se srečali tudi z družino Simičak. Naslednja postaja je bilo mesto Chicago, ki so si ga ogledali, nato pa je sledil še velik kos poti do mesta Hayward (Winsconsin), kjer prirejajo American Birkebeiner. V koči ob jezeru so si nabrali novih moči in mirno pričakali nastop na pravem prazniku teka na smučeh, ki se ga je udeležilo več kot 4000 ljuiteljev teka. Vzdušje na tem teku je prava veselica v primerjavi s tekom po zasneženi divjini Kanade. Tu je bilo veliko glasnih navijačev, vzklikajočih domorodnih Indijancev in maskot priseljencev Norvežanov. Ti so ta tek leta 1973 obudili v ZDA, da bi obudili stoletja staro legendo o dveh pogumnih Norveških vojakih, ki naj bi leta 1206 na smučeh in z brezovimi gamašami (od tod ime) iz krempljev državljanske vojne rešila dojenčka, ki je bil prestolonaslednik in kasneje Norveški kralj.birkie - Amerikanci so doma

Tudi na tem teku ni bilo pretiranega mraza, kot so ga bili fantje vajeni izpred nekaj let. Bil pa je znova dobro razpoložen Jakob Reš, ki je privozil novo medaljo, tokrat za tretje mesto. Na cilj so uspešno prišli tudi vsi ostali fantje in uspešno zaključili turnejo po ameriških smučinah.

Kot sem zapisal ob njihovem odhodu na Birkebeiner in Keskinado, sta bila teka letos izvedena v jubilejni izvedbi in že zato je bila udeležba na njih posebno doživetje. Tudi sicer velja, da je lahko v seriji Worldloppet le po en tek iz posamezne države in to najboljši v smislu organizacije in promocije teka na smučeh. Na sledečih povezavah si preberite vse o Worldloppet maratonih in pridobitvi naziva WL Master.

Ob tej priložnosti se fantje zahvaljujejo vsem izseljencem na drugi strani oceana, ki so jih toplo sprejeli in dobro pogostili.

Oglejte si še FOTOGALERIJO.