Velenje je preteklo nedeljo po letu 1999 že drugič gostilo najboljše tekače in tekačice stare celine. Ob velenjskem jezeru se je kljub nizkim temperaturam zbralo nekaj tisoč navijačev, ki so spodbujali rekordno število tekačev na progi.634592219928115583 krosep38 111211 vp mkv 300x200 - 18. Evropsko prvenstvo v krosu - Velenje 2011

Slovenska reprezentanca. ki je letos štela 27 članov, sicer ni bila v samem vrhu, so pa nekateri tekači dosegli zavidljive rezultate.  Reprezentanco Slovenije sta sestavljala tudi dva tekača, ki sta letos tekla v ELGONova Notranjskem tekaškem pokalu. To sta bila Gašper Bregar (zmagovalec teka na Slivnico) in Jan Breznik (zmagovalec teka ob Cerkniškem jezeru). Bregar kot specialist za gorski tek ni bil konkurenčen za vidnejšo uvrstitev, Jan Breznik pa zaradi poškodbe žal na tekmovanju ni mogel nastopiti.

Evropska prvaka v članski konkurenci sta postala Irka Fionnula Britton in naturalizirani Belgijec Atelaw Bekele, ki je za deset kilometrov travnate proge potreboval dobrih 29 minut.

Od Slovencev so se najbolj izkazali Sonja Roman z 29. mestom med članicami, Urban Jereb z 38. mestom med mladinci ter še posebej Maruša Mišmaš, ki je v cilj med mladinkami pritekla kot 21.

Omeniti velja še, da kros ni disciplina, ki bi ji v Sloveniji namenili veliko pozornosti, saj večina tekačev prihaja iz drugih atletskih diciplin(gorski teki, teki na stezi, maratoni), zato je vsaka uvrstitev v prvo polovico nastopajočih dobra.

Z EP v krosu se je končala sezona tekov v tej sezoni.

Uradna stran EP v krosu.